Museigården 20130701 014

Eksjö Museum

Det stora lilla museet i den unika trästaden Eksjö!

Eksjö museum ligger mitt i Gamla stan. Museigården är en oas vid Eksjöån med en grönskande trädgård och en mötesplats för musik, teater, hantverk och konst – precis det som Smålands Kulturfestival också vill vara!

Museet visar tre basutställningar – Albert Engström, Eksjö genom seklerna och Smålands militärhistoriska museum.

Albert Engström (1869-1940) var . I utställningen visas knivskarpa karikatyrer, teckningar, målningar och texter som flödar av humor. Följ med Albert på en resa i en tid av stora samhällsförändringar och upplev den tidens syn på brännande ämnen, om överheten, alkoholen, ras, könsroller, landskapskaraktärer med mera.

I Eksjö genom seklerna presenteras händelser och människor som format stadens liv och själ under 600 år. På nära håll kan du uppleva en marknad på Stora torget i början av 1800-talet. Möt borgmästare Munthe som fått en visa uppkallad efter sig och hör klockaren berätta om peståret 1711.

Här finns också Smålands militärhistoriska museum. Ränneslätt har varit mötesplats för militära trupper sedan 1500-talet och i Eksjö är de militära traditionerna i högsta grad levande. Dackefejden och baltutlämningen är exempel på konflikter som skildras i utställningen. Filmen om Jon Stålhammar och hans familj berättar om livet i krigets närhet.

I två konsthallar visas konst och kulturhistoriska utställningar som fångar aktuella ämnen.

Vandra och se staden

Upplev den unika trästaden! Ge dig ut på en egen upptäcktsfärd i Gamla stan. Du kan också följa med på en guidad vandring. Då får du en levande skildring av stadens 600-åriga historia. Där finns människorna, hantverket, farsoterna, kriget och eldsvådorna – och gårdarna, med namn som väcker spännande associationer; Vaxblekaregården, Societetshuset, Brännerigården, Björn Bardskärares gård….

Under Kulturfestivalen blir det både specialaktiviteter för barn, vandringar och utställningar! Välkommen.