Peel_120728_2605

Emilia Amper

Emilia Amper är en TV-aktuell världsmästare på nyckelharpa, prisbelönad kompositör och sångerska – succén som suddar ut alla gränser!

Emilia Amper är en av Sveriges absolut mest framgångsrika folkmusiker, med både svensk och amerikansk Grammynominering, norska Spellemannsprisen, SKAPs NPU-priset och Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan 2013 i bagaget. Med sin utstrålning, virtuositet och energi rör hon sig fritt över genregränserna och berör publik i både små och stora konsertsalar världen över.

Under 2015 har hon genomfört samarbeten med bl a norska TrondheimSolistene  och Trondheim Symfoniorkester, schweiziska Flamencos en route, tyska Ballett am Rhein och svenska kammarorkestern Camerata Nordica, vid sidan av sina egna konserter med Emilia Amper Band, stjärntrion ODE med Olle Linder och Dan Svensson (aktuella för USA/Kanada under 2016) och olika folkmusikprojekt.

Emilia tog tittarna med storm under SVTs nationaldagsfirande från Skansen där hon uppträdde med Arméns Musikkår, husbandet och Lilla Akademin. I Luciamorgon på SVT var hon och Rickard Söderberg årets solister, och skapade den mest populära luciasändningen någonsin med över 1,5 miljoner tittare och en överväldigande positiv kritik.

Hösten 2016 släpps det andra albumet i ledet som en fortsättning till det kritikerrosade och Grammisnominerade debutalbumet Trollfågeln (BIS 2012). Här blommar Emilia ut som kompositör, ensembleledare, instrumentalist och sångerska. Hon utforskar nyckelharpans möjligheter och vi får möta influenser från hela världen, från folkmusik, rock, pop och kammarmusik, i musik för nyckelharpa, vokal, stråkensemble och slagverk.

Vi är oerhört glada över att ha fångat Emilia under sin skivsläppsturné och du möter henne tillsammans med sina musiker i både Eksjö och Asa kyrka i november!