Smålands Kulturfestival

fyller den småländska landsbygden med det bästa av storstadens utbud. Här möts konstformer, internationella stjärnor och lokala stoltheter i en skön blandning – just när vi som bäst behöver det!

Smålands Kulturfestival bygger på samarbete, där varje liten kugge är viktig. Här deltar kulturinstitutioner och kommuner, men också delar av näringslivet – från de stora företagen med många anställda till ensamföretagaren.

Smålands Kulturfestival som grundades 2012 vill öppna nya dörrar. Tillsammans med sina medarrangörer bjuder man in till tidigare låsta rum och berättar deras historia. När konstformer möts skapas nya uttryck och kontaktytor mellan människor med skiftande bakgrund och generationer. Smålands Kulturfestival vill ge fler chansen att upptäcka kulturens inneboende kraft och det Småland som i november byter mörker mot värme och ljus.

Under året arbetar festivalen dessutom i olika projekt, framförallt riktade till ungdomar, som fångar upp konstnärliga talanger på landsbygden. Som besökare tar du del av resultatet i november.

2015 gav vi fokus till tre kommuner i Jönköpings län: Eksjö, Vetlanda och Sävsjö som tillsammans med Växjö kommun och Älmhult som för första gången deltog, blev värdar för en stor mängd varierande och spännande arrangemang. Ingångar och stickspår till området erbjöds i Ljungby, på Huseby och i Glasriket.

I år firar vi femårsjubileum med fantastiska artister och nära samarbeten med det lokala näringslivet – just det som är vår vision – att föra in kulturen i nya rum. Vi gläds också åt att kunna presentera Novasol som festivalens huvudsponsor.

Smålands Kulturfestival drivs via en ideell förening och startades på initiativ av sin projektledare tillika konstnärliga ledare, sångerskan Susanne Rydén som  belönades med Smålands Turisms stora Turistpris 2014 för sitt arbete. 2015 blev hon utsedd till Årets kreativa entreprenör i Kronobergs län.

När höstens mörker sänker sig över Sverige tänds ljusen i Småland! Kulturfestivaldagarna är en unik satsning där design, konst och kultur i världsklass möts. När gränser sprängs öppnas nya möjligheter till unika upplevelser och till närhet. Imponerande och inspirerande energifyllda dagar jag inte vill missa.” Kristina Alsér, landshövding i Kronobergs län