2013

Den 31 oktober – 2 november 2013

2013 gav vi Smålands Kulturfestival undertiteln ”Småland och stora världen” och bjöd på utblickar och reflektioner över vår plats och vårt ansvar i den värld vi alla lever i. På olika sätt presenterades de folkvandringar som skett till och från bygden då och nu. Vi sneglade bakåt och serverades historia på räls i ett samarbete med Krösatåget. I Skirö mötte begåvade teaterungdomar Romeo&Juliakören från Dramaten och vi fick möta förra seklets utvandring till Amerika i en oförglömlig föreställning tillsammans med Stina Ekblad och ensemblen I Salonisti.
Vi tog del av världsmusik, småländsk design och formgivning med globala framgångar, internationell mat med småländska råvaror. Verkstäder för barn hade en särskild plats och många låsta rum öppnades.  Internationella stjärnor mötte lokala stoltheter i en fantastisk blandning, där det mest spektakulära mötet mellan svarv och piano kommer att leva länge i minnet.

2013 utökades området från 4 till 7 kommuner och publikantalet steg från premiärårets ca 2000 till drygt 9000! Gästerna kom både från närområdet och långt ifrån, återvände och stannade kvar länge. Det var härligt att se hur nya bekantskaper fick gro och hur den familjära stämningen bredde ut sig!

Njut av bildspelet på Flickr och läs vidare under Press

2012

Den 1-4 november 2012 var det PREMIÄR!

Smålands Kulturfestival fick en succéstart när 16 mil av den småländska landsbygden fylldes med skräddarsydda kulturevenemang av högsta internationella kvalitet.

Utmed hela riksväg 30 från Gunillaberg i norr till Huseby i söder, möttes konstformer i nya miljöer. Musik, teater, gastronomi, litteratur, design med mera flyttade in i möbelfabriker, butiker och värdshus och publiken älskade det!

Festivalen fick stort medialt genomslag och redan detta första år nådde vi ut internationellt när tysk press valde att lyfta Smålands Kulturfestival som enda svenska evenemang under hösten.

Projekteringen stöttades av EU via tre leaderområden, av Landstinget i Jönköpings län och Länsstyrelsen i Kronobergs län. Läs här vad pressen skrev och njut av bilderna här och på Flickr.